Menu
A+ A A-

Intervju sa komandantom NATO Štaba za BiH, brigadni general Christopher Petty

Komandant NATO Štaba za Bosnu i Hercegovinu, brigadni general Američke vojske Christopher Petty, boravio je danas u posjeti Edukacijskom fakultetu i Fakultetu za tehničke studije Univerziteta u Travniku.

 Posjeta generala Pettyja realizirana je posredstvom Olimpijskog komiteta BiH, čiji su predstavnici na čelu sa generalnim sekretarom, Saidom Fazlagićem, također posjetili Edukacijski fakultet i Fakultet za tehničke studije.

U ime Univerziteta u Travniku generala Pettyja je u kabinetu menadžmenta ugostio predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Travniku – Dr. Nihad Selimović, u ime Edukacijskog fakulteta dekan fakulteta – Prof. dr. Hazim Selimović, a u ime Fakulteta za tehničke studije menadžerica za osiguranje kvalitete Univerziteta u Travniku – Mr. sci. Amra Tuzović.

U protokolarnom dijelu prijema generala Pettyja u VIP sali Edukacijskog fakulteta priređena je konferencija za medije. Gosti iz NATO Štaba i Olimpijskog komiteta BiH zajedno sa svojim domaćinima novinarima su predstavili razloge i ciljeve današnje posjete.

Govoreći u kontekstu pristupanja Bosne i Hercegovine članstvu u NATO-u, general Petty je ukazao na to da najveća vrijednost u procesu pristupanja ne leži samo u pitanju da li Bosna i Hercegovine želi biti članica NATO-a, nego želi li povećati svoju transparentnost i odgovornost. U tom kontekstu, general Petty je posebno istakao ulogu Oružanih snaga BiH, naglašavajući da na njihove sposobnosti cijela Bosna i Hercegovina treba biti ponosna.

Dr. Nihad Selimović, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Travniku, najavio je i predstavio novi značajan projekat Edukacijskog fakulteta – međunarodnu naučnu konferenciju InSSED 2015., koja će se od 13. do 15. februara ove godine realizirati također u saradnji sa Olimpijskim komitetom BiH.

Predavanje generala Pettyja u amfiteatru Edukacijskog fakulteta najavio je i otvorio Prof. dr. Hazim Selimović. A uvod u današnju tematiku bilo je predavanje Bojana Železnika iz Olimpijskog komiteta BiH. U inspirativnom predavanju Železnik je govorio o važnosti očuvanja prijateljstva, poštovanja i izvrsnosti kod sportista, ali i običnih ljudi.

General Petty govorio je na temu Olimpijske vrijednosti kao što su prijateljstvo, poštovanje i izvrsnost, ističući da projekte predstavljanja vrijednosti koje promiče NATO u saradnji sa olimpijskim komitetima zapadnih zemlja unazad nekoliko mjeseci imamo i u Bosni i Hercegovini.

Na koncu predavanja studenti Edukacijskog fakulteta i Fakulteta za tehničke studije Univerziteta u Travniku imali su priliku postaviti pitanja generalu Pettyju, koji je s velikim zadovoljstvom i strpljenjem odgovarao na kako je i sam rekao „izvrsna pitanja“ studenata ovog univerziteta.

Intervju sa generalom Pettyjem napravili su novinari studentskog časopisa Grafx. Za porebe portala Grafx i web stranica Edukacijskog fakulteta i Fakulteta za tehničke studije Univerziteta u Travniku donosimo dio ovog ekskluzivnog intervjua.

GrafX: Vaš utisak nakon održanog predavanja?

General Petty: Bio sam impresioniran studentima koji su prisustvovali predavanju. Podsjetli su me na studente u SAD i odmah mi je bilo toplo oko srca. Fasciniran sam ovim univerzitetom i već sam rekao da je sa svime što rade ovi ljudi ovdje, ovo jedna oaza izvrsnosti. A posebno sam impresioniran da je ovo sve dio samo biznisa, jedne izvrsne poslovne ideje koja nije pod utjecajem državnog i entitetskog nivoa.

GrafX: Vaši utisci o Edukacijskom fakultetu?

General Petty: Utisci koje sam do sada stekao su veoma pozitivni. Ovaj fakultet ima veoma profesionalne ljude i mislim da oni vole ovo što rade. A to uvijek pomaže.
GrafX: Studenti su Vam postavljali različita pitanja. Što biste na osnovu toga mogli zaključiti o interesima naših studenata?
General Petty: Mislim da su pokazali dobar interes, jer su postavljali veoma dobra pitanja. Također mislim da su pokazali dobru informiranost s obzirom na njihove godine i bio sam veoma ohrabren. Najviše me iznenadio mladić koji se osvrnuo na moj govor kada sam preuzimao dužnost. Time sam bio veoma impresioniran.

GrafX: Što možete poručiti studentima i čitaocima studentskog časopisa?

General Petty: Na predavanju sam dao jednu izuzetno važnu poruku da je zapamtite, a evo ponovit ću je opet u kratkim crtama. NATO je veoma važan te mislim da jako dobro odgovara kontekstu Bosne i Hercegovine. Mislim da ovdje postoji jako mnogo pozitivnih strana kao što su Oružane snage BiH i već sam rekao da oni predstavljaju narodne, multietničke i funkcionalne oružane snage na međunarodnom nivou. S druge strane, čovjek je ovdje jednostavno frustriran sporošću promjena stvari. Međutim, ukoliko pak gledate povijesnu stranu 20 godina nije veliki period, stoga smatram da i dalje idemo u dobrom smjeru, ali sa nekim početnim koracima. Ali vi, mladi ljudi, budite angažirani i tražite promjene koje će promijeniti vašu budućnost i budućnost vaše djece.